Πολιτική
Τέλος η Διάσκεψη-Συνέχεια στις 18 Ιανουαρίου
Ιανουάριος 12, 2017 17:17
Xάρη στη δουλειά των δύο ηγετών οφείλεται η ιστορική διάσκεψη, δήλωσε ο Α. Γκουτιέρες
Μιχάλης Τσικαλάς και Νίκος Στέλγια ενημερώνουν ζωντανά από την Γενεύη

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη.

Αποφασίστηκε η συνέχιση της διάσκεψης σε επίπεδο τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου και αμέσως μετά η σύγκληση νέας διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στην συζήτηση επικράτησε η πρόταση του Προέδρου της ΔΗμορκατίας για κατάργηση των εγγυήσεων.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Τουρκία δεν συζητά προτάσεις με φόρμουλα ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό είναι πρώτα απ όλα θέμα κατοχής.

00:14 Στις 12:00 ώρα Κύπρου θα πραγματοποιηθεί δημοσιογραφική διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

00:10 Δηλώσεις Μπαρίς Μπουρτζού

«Ξεκίνησε η διάσκεψη και συνεχίζεται. Χθες ο κ. Ακιντζί είδε τον χάρτη του κ. Αναστασιάδη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτός. Ο κ.Ακιντζί έστειλε επιστολή στον ΓΓΟΗΕ». Ο Μπουρτζού μιλάει για τεχνικές επιτροπές στις 18 Ιανουαρίου. «Εμείς είμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε αύριο και η Τουρκία το ίδιο» λεει ο Μπουρτζού και συνεχίζει πως «δυστυχώς ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε ότι χρειάζεται χρόνο και ζήτησε αναβολή 10 ημερών, ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε τον κ. Κοτζιά και πρότειναν τις 23 Ιανουαρίου. Τελικά αποφασίστηκε η 18 Ιαουναρίου»

23:54 Τσαβούσογλου στην «Κ»: Η Τουρκία δεν συζητά προτάσεις με φόρμουλα ΕΕ

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε αποκλειστικά στην «Κ» σε ερώτηση αν η Τουρκία συζητά εναλλακτικές φόρμουλες για εγγυήσεις απάντησε πως «Μέχρι σήμερα ποια προβλήματα επέλυσε η Ε.Ε.; Πως να εμπιστευτούμε μια Ε.Ε. με διπροσωπία. Πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Έχουμε ειρήνη εδώ και 42 χρόνια στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η Τουρκία δεν συζητά τέτοιου είδους προτάσεις (εννοεί Ε.Ε., Νατο κ.ο.κ.)»

23:45 Τσαβούσογλου: Οι εγγυήσεις ζωτικής σημασίας για Τουρκόκυπριους

Κρίσιμη φάση στο Κυπριακό λέει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε διάσκεψη Τύπου με το τέλος της συνάντησης το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Τσαβούσογλου λέει ότι δεν ήταν έτοιμη η Ελλάδα γα την συνέχεια της διάσκεψης. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Η Ε.Ε. έλαβε μέρος ως παρατηρητής. Χθες, συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και της προεδρίας της ΤΔΒΚ. Συζητήσαμε όλα αναλυτικά. όλοι εκφράστηκαν με ειλικρίνεια. Είχαμε διμερείς συναντήσεις. Με Mongherini συζήτησαν και την Συρία. Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ είχαν συνάντηση ως τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Εκφράσαμε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας για λύση. Τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, μια λύση που θα εξασφαλίζει αυτά με βάση την λογική win-win. Από τώρα και στο εξής θα γίνουν συνατνήσεις σε τεχνικό επίπεδο. Γνωρίζουμε τις διαφορές. Τουρκία και ΤΔΒΚ ταυτίζονται. Οι τουρκικές εγγυήσεις είναι ζωτικής σημασίας για τον Τουρκοκυπριακό λαό.

Όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις απόψεις και των δυο πλευρών. Για εμάς το βασικό κριτήριο είναι αυτά που ζητά ο τ/κ λαός από Τουρκία. Σε κάθε πρωτεύουσα θα πρετοιμαστούν προτάσεις. Μετά θα συναντηθούν οι βοηθοί μας, στην συνέχεια θα συναντηθούμε ως ΥΠΕΞ και αν υπάρξει αποτέλεσμα θα καλέσουμε τους Πρωθυπουργούς. Σήμερα είχαμε ωφέλιμες συναντήσεις που μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις θέσεις της άλλης πλευράς. Σε σημαντικά πεδία υπάρχουν ανοιχτά θέματα. Στην νέα περίοδο οι δυο πλευρές θα συζητήσουν αυτές τις ανοιχτές πηγές των πέντε κεφαλαίων. Η ε/κ πλευρά και η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο εκφράζουν άποψη για τις εγγυήσεις. Τους είπαμε ότι ήταν λανθασμένη αυτή η στάση. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για την συνέχεια. Επιμέναμε ότι έπρεπε οι τεχνικοί-ειδικοί να συναντηθούν πιο νωρίς»

23:41 Με την ίδια σύνθεση η διάσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις 18 Ιανουαρίου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διάσκεψη για την Κύπρο στην Γενεύη, ακολουθεί στις 18 του μήνα συνάντηση σε επίπεδο τεχνοκρατών με την ίδια σύνθεση της διάσκεψης οι οποίοι θα συζητήσουν για τις προσεγγίσεις που υπάρχουν. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποφασίσει ότι θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Ανέφερε επίσης ότι στην διάσκεψη η πρόταση που επικράτησε των συζητήσεων ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορά την κατάργηση των εγγυήσεων.

Μετά το τέλος της διάσκεψης σε τεχνοκρατικό επίπεδο τότε θα συγκληθεί νέα διάσκεψη σε επίπεδο πολιτικό με την ίδια σύνθεση της διάσκεψης στην Γενεύη, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης. Παράλληλα ανέφερε ότι την ΕΕ θα εκρποσωπήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και η Φεντερίκα Μογκερίνι. Επιπλέον ανέφερε ότι ενδεχομένως αύριο να υπάρξει συνάντηση με την Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία θα εξαρτηθεί αναλόγως του προγράμματος της. Αναμένεται σε λίγο ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

23:22 Πηγές «Κ»: Τέλος η διάσκεψη και συνέχεια στις 18 Ιανουαρίου

23:05 Πληροφορίες από ελληνικές πηγές: οι δύο πλευρές δουλεύουν πάνω στην εξαγωγή κειμένου και συνέχιση 18-1 σε τεχνικό επίπεδο καταρχήν.

23:04 Έντονο λεκτικό επεισόδιο Γιούνκερ/Τσαβούσογλου. Η ένταση είναι μεγάλη

22:39 Τουγρούλ Τουρκκές: Η Ελλάδα δεν θέλει λύση στο Κυπριακό

Η Κίμπρις Ποστασί αναφέρει ότι ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τουγρούλ Τουρκκές προέβη στις εξής δηλώσεις: «Ο Τσίπρας έθεσε ως όρο την άρση των εγγυήσεων για να συμμετάσχει στην σύνοδο. Για αυτό τον λόγο το επίπεδο της συμμετοχής ήταν χαμηλό. Εμείς ως εγγυήτριες δυνάμεις αν δεν συναντηθούμε και δεν συζητήσουμε το ζήτημα δεν μπορούμε να λάβουμε μια τέτοια απόφαση. Δεν είναι ορθό να θέτεις έναν τέτοιο όρο πριν τις συνομιλίες. Αυτή η στάση δεν συμβαδίζει με την λύση».

«Μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ο κ. Τουρκκές προχωρά ένα βήμα πιο πέρα, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί λύση. Για αυτό τον λόγο προχωρά στην εφεύρεση δικαιολογιών».

«Για να υπάρξει πιο υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση από τις εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος και στα άλλα θέματα. Ακόμη υπάρχουν μη συμφωνηθέντα θέματα στο τραπέζι των συνομιλιών. Για να συζητηθούν οι εγγυήσεις με υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στα άλλα πέντε κεφάλαια, τονίζει ο κ. Τουρκκές σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα».

22:22 Νέα διακοπή της διάσκεψης

21:58 Όπως όλα δείχνουν πάνω στην πρόταση Κοτζιά και το "Iran Deals" παίζεται σκληρό πόκερ στο τραπέζι των συνομιλιών. Ήταν ως και αναμενόμενη η καθυστέρηση, ωστόσο γίνεται διάλογος σε καλό κλίμα. Κάτι, χρονικά, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή και να υπάρξει ή αποτέλεσμα ή αδιέξοδο, βάσει της εμπειρίας του παρελθόντος

21:55 Κίπρις: Αντιδράσεις στην πρόταση Κοτζιά από Τουρκία, Βρετανία και τ/κ πλευρά

Τουρκία, Βρετανία και τ/κ πλευρά δεν έχουν αποδεχθεί την πρόταση Κοτζιά για να συναντηθούν στη Γενεύη και πάλι στις 23 Ιανουαρίου οι Υπουργοί Εξωτερικώντων τριών εγγυητριών δυνάμεων, γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η "Κίπρις".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται πως η ανακοίνωση εκ μέρους του Έλληνα ΥΠΕΞ της πρότασης του για συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων στις 23 Ιανουαρίου, ήταν μονομερής και χωρίς πρότερη διαβούλευση με τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Αυτό φέρεται να δημιούργησε αντίδραση και στη δεύτερη σύνοδο της Διάσκεψης δόθηκε διάλειμμα 30 λεπτών, καταλήγει η "Κίπρις".

21:20 Επανάρχισαν οι συνομιλίες για το δεύτερο μέρος της διάσκεψης

21:18 Επιβεβαιώνονται πάντως οι πληροφορίες για διαρκή διάκεψη τύπου "Iran Deals" με ομάδες εργασίας που θα εξετάζουν συγκεκριμένα ασφάλεια και εγγυήσεις.

21:16 Δεν ισχύει ότι Τουρκία-Βρετανία απέρριψαν την πρόταση. Το πρόβλημα είναι στην ημερομηνία

21:15 Το διάλλειμα των τελευταίων 45 λεπτών αφορά αυτό που έχει γράψει η "Κ" σχετικά με την ημερομηνία. Υπήρχε έντονος διάλογος για τη σύγκλιση των ΥΠΕΞ των εγγυητριών για Κυπριακό. Τουρκία-Βρετανία απορρίπτουν την 23η Ιανουαρίου ως πιθανή ημερομηνία.

21:10 Ακιντζί: Να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα που να οδηγήσουν σε εξάλειψη των ανησυχιών Ε/κ και Τ/κ

Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις ανησυχίες και των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο και να προνοήσουμε για τα απαραίτητα μέτρα και ασφαλιστικές δικλείδες που να οδηγήσουν στην εξάλειψή τους, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην παρέμβασή του κατά την έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη πως η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που, όπως είπε, δεν επιθυμεί καμία πλευρά.

Ο κ Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους Τ/κ και στους Ε/κ για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί.

20:30 Διάλειμμα 30 λεπτών για διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κάθε πλευρά ξεχωριστά

Το διάλειμμα γίνεται προκειμένου τα μέλη της κάθε αντιπροσωπείας να διαβουλευθούν μεταξύ τους.

20:14 Γιλντιρίμ: Δεν θα πάω Γενεύη. Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση είναι πιο σημαντική

19:50 Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενημερώνει σε λίγη ώρα

19:45 Συνάντηση πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Στο δεύτερο μέρος της διάσκεψης αναμένεται να δουν τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ εγγυητριών το απόγευμα.

19.40 Mε έκπληξη αντιμετωπίζουν τ/κ και τουρκικά μέσα τις δηλώσεις Κοτζιά

19:36 Συνάντηση έχουν αυτή την ώρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιας με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλιδη αυτή την ώρα

19:00 Κοτζιάς: 23 Ιανουαρίου συνάντηση των ΥΠΕΞ των εγγυητριών

Στις 23 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι Υπουργοί Εξωτερικών των εγγυήτριων χωρών για το Κυπριακό σύμφωνα με τον Νίκο Κοτζιά. «Να είναι συνεχής η ροη αποχώρησης του τουρκικού στρατού με συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία. Να υπάρξει μια ειδική ομάδα να καταγράφει τον τουρκικό στρατό, τον οπλισμό, και να καταγράφει και τη ροη αποχώρησης. Ζητήσαμε από ΟΑΣΕ να μετρήσει στρατεύματα και οπλισμό και να επιβλέψει ροή αποχώρησης. Είχαμε ξαναδεί χάρτες με πρωτοβουλία του ΟΗΕ τώρα είδαμε απο τις δυο κοινότητες. Προσπαθήσαμε να γίνει καιρό η συζήτηση. Θέσαμε την ατζέντα στο Κυπριακο.

Θέσαμε τα θέματα τον Απρίλη του 2015 όταν πολλοί θεώρησαν παράτολμο να συζητούνται οι εγγυήσεις. Το κυπριακο είναι πριν απο όλα θέμα κατοχής. Καταφέραμε να βάλουμε τα ΜΟΕ. Ως ελληνική κυβέρνηση θέλαμε να λύσουμε τα αδρανή προβλήματα. Καταφέραμε να στρέψουμε την ελληνική διπλωματία στους σχεδιασμούς του μέλλοντος. Η Ελλάδα ανοίγει καινούργια πρεσβεία στη Σιγκαπούρη» δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

18:50 Πραγματοποίειται συνάντηση Τσαβούσογλου-Μονγκερινί αυτή την ώρα

18:45 Έιντε: Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων

Όπως δήλωσε από τη Γενεύη στο BBC ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε «η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα θέλουν τα τουρκικά και τα ελληνικά στρατεύματα να μειωθούν σταδιακά και θεωρούν σημαντικό να υπάρχει ημερομηνία εξόδου».

Από την άλλη πλευρά, Τουρκοκύπριοι και Τουρκία υποστηρίζουν «τουλάχιστον ως αρχική θέση» ότι η παρουσία των στρατευμάτων θα πρέπει να συνεχιστεί, έστω σε μικρότερο αριθμό. «Αναζητούμε τρόπους γεφύρωσης αυτών των απόψεων», είπε ο κ. Έιντε.

18:42 Η Βρετανία προσπαθεί να είναι «χρήσιμη» στη Γενεύη, δηλώνει ο Τζόνσον

Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του έξω από το Παλάτι των Εθνών, μέσω του λογαριασμού του Foreign Office στο Twitter, ο κ. Τζόνσον είπε ότι το πιο σημαντικό θέμα είναι αμφότερες οι κοινότητες να αισθανθούν ασφαλείς για το μέλλον τους.

Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία προσπαθεί να είναι όσο πιο «χρήσιμη» μπορεί και εξέφρασε την ελπίδα να βρισκόμαστε στα τελικά στάδια των συνομιλιών για το μέλλον της Κύπρου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπεύθυνος για ευρωπαϊκές υποθέσεις σερ Άλαν Ντάνκαν έγραψε στο λογαριασμό του ότι συγχαίρει και τους δύο ηγέτες «για τη δέσμευση και το θάρρος τους». Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στη Γενεύη για να βοηθήσει στην επίτευξη λύσης.

18:05 Δεν αντέδρασε ο Ακιντζί στα λεχθέντα του Αναστασιάδη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ενότητες της ομιλίας του Νίκου Αναστασιάδη χωρίστηκαν στα εισαγωγικά, οι τοποθετήσεις του ως ηγέτη της ε/κ κοινότητας και οι τοποθετήσεις του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο σχόλιο που ακούστηκε ήταν δια στόματος Τσαβούσογλου που σε κάποιο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο για «so called Rebublic of Cyprus».

17:48 Μια διαφορά του προηγούμενου ΓΓ των ΗΕ από τον τωρινό, είναι οι εκτός κειμένου τοποθετήσεις του. Δηλαδή, απευθύνθηκε και στους δυο ηγέτες αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους, με προσοχή όμως, λέγοντας πως τα ΗΕ δεν πρόκειται να υποχρεώσουν κανέναν να δεχτεί το οτιδήποτε και επιπρόσθετα ότι είναι να συμφωνηθεί δεν πρέπει να ξεφεύγει από τις αρχές και τις αξίες που μπορεί να δεχτεί ένας λαός.

17:45 Η Τουρκία στο γεύμα είχε ως επιχείρημα το ΙΚ, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλεγε πως δεν έχει πρόβλημα η Κύπρος με κανένα κράτος της περιοχής. Από την πλευρά του ο κ. Τζόνσον τόνισε πως ο ρόλος της Βρετανίας είναι περιορισμένος και πως είναι η Βρετανία εδώ για να ακούσει τις ανησυχίες των δυο πλευρών.

Ο Γιούνκερ τόνισε από την πλευρά του τον υποβοηθητικό ρόλο της ΕΕ και πως είναι έτοιμη να βοηθήσει οικονομικά σε περίπτωση λύσης

17:25 Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε πως «πρόκειται για έντονες διαβουλεύσεις»

17:20 Αρμόδιες πηγές λένε αν το απόγευμα επαναληφθούν οι ίδιες θέσεις απο τα μέρη τότε η διακσκεψη θα ολοκληρωθεί αύριο. Ήδη εχει κανονιστεί συνάντηση του ΠτΔ με την κ. Μονγκερινι.

17:15 Έξι και μισή το απόγευμα θα συνεχιστεί το δεύτερο μέρος της διάσκεψης για την Κύπρο. Δεν εχει προκαθοριστεί συγκεκριμένο φορματ ωστόσο πέραν των όσων δύναται να παρουσιάσουν ως πρωτοβουλία τα ΗΕ ακριβώς για το απόγευμα, τονίζεται απο πηγές πως θα διαφανεί αν θα υπάρξουν βήματα απο τις τοποθετήσεις των μερών.

17:05 Πηγή από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε στην «Κ» ότι «Ήρθα με μεγάλες αποσκευές στην Γενεύη, δεν μπορώ να πω πότε θα τελειώσουμε, εμείς ως Τουρκία έχουμε βούληση, ήρθαμε να δούμε αν έχει και η άλλη πλευρά», ενώ σε ερώτηση αν τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες ικανοποιούν την Τουρκία απάντησε πως «Δεν αναμένουμε 100% ικανοποίηση». Αφήνει να εννοηθεί ότι η λύση θα είναι συμβιβαστική και επώδυνη για όλες τις πλευρές.

16:59 Ο Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από το κτήριο του ΟΗΕ

16:45 Τέταρτο κατά σειρά στα trends στο Twitter το #Cyprustalks

16:36 Χριστοδουλίδης: Απόλυτα ικανοποιημένοι από τη στάση ΕΕ

Έγινε η αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας και συζήτησης ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως επεσήμανε οι θέσεις των εμπλεκόμενων είναι γνωστές, "δεν αναμέναμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό" σημείωσε. Όπως επεσήμανε, η Ε.Ε ήταν παρούσα στο ανώτατο επίπεδο και οι παρεμβάσεις της αφήνουν την ΚΔ απόλυτα ικναοποιημένη. Όπως σημείωσε οι θέσεις του Γιούνκερ για την ασφάλεια ήταν απόλυτα καθαρές, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε εισήγηση για την ανάγκη να υπάρξει διασφάλιση εφαρμογής της λύσης. Σημείωσε μάλιστα πως οι προτάσεις του Προέδρου ήταν οι μόνες συγκροτημένες που αποσπώντας ενθαρρυντικά σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο δρόμος είναι δύσκολος επανέλαβε ο κ. Χριστοδουλίδης ωστόσο σημείωσε πως εργάζονται προς την επίλυση.

Κοτζιάς:«Το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο»

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πολυμερή διάσκεψη για το Κυπριακό ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σημειώνοντας πως οι εποικοδομητικές ελληνικές προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων.

Η Ελλάδα, όπως τονισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

16: 10 Ομιλία Γκουτιέρες 

Την ηγεσία Ακκιντζί και Αναστασιάδη χαιρέτησε ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες σημειώνοντας οτι χάρη στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα οφείλεται η ιστορική σημερινή διάσκεψη. Ο ίδιος επεσήμανε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας των εγγυήσεων και ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα συνεχίσει όσο χρειαστεί καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μία κατάληξη. Ο ίδιος ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πως υπάρχει πολύ δρόμος και ξεκαθάρισε πως "θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο για να φτάσουμε στην επίλυση". Σημείωσε οτι θα πρέπει να βρεθούν τα όργανα για να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τόσο των ε/κ όσο και των τ/κ. Ξεκαθάρισε πως σε εδαφικό περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια προόδος και σημείωσε πως η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από τους δύο ηγέτες αλλά από τους δύο λαούς.

16:03 Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα πλαισιώνουν τον κ. Γκουντέρες ωστόσο δεν αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις

16:00 Ολοκληρώθηκε το γεύμα-εργασίας που ήταν σε εξέλιξη

15:50 Καθυστέρηση 25 λεπτών για την δήλωση του ΓΓ ΟΗΕ

15:27 Οι αναφορές Τσαβούσογλου για εγγυήσεις

Συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις για την ασφαλεία και τις εγγυήσεις οι οποίες υπήρξαν η βάση για την ασφάλεια και την σταθερότητα στο νησί τα τελευταία 43 χρόνια, είναι αναγκαία δεδομένου της κατάστασης στην περιοχή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του από την Γενεύη, ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί με την κατανόηση, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζει την σημασία της συνέχειας του καθεστώτος Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επ’αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί, στην έναρξη της διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε το εξής: «Η διευθέτηση αυτού του ζητήματος με τρόπο που θα εξασφαλίσει την πολιτική ισότητα, τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της τ/κ πλευράς είναι από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας». Η ιστοσελίδα στηρίζει τις επισημάνσεις της σε πληροφορίες από «διπλωματικές πηγές».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι παράμετροι της λύσης είναι η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, η πολιτική ισότητα και η ισότητα των δυο «ιδρυτικών κρατών».

«Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο του Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου.

15:15 Πληροφοριες από ελληνικό ΥΠΕΞ: Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το επίπεδο της σύνθεσης ανοιχτό. Το κεφάλαιο της ασφάλειας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί

14:42 Π.Παυλόπουλος: Εφαρμογή ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη.

14:36 Tα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας υποβαθμίζουν την σημασία της Γενεύης. Αυτή την στιγμή στα μεγάλα δίκτυα το Κυπριακό ούτε μέσα στις 15 πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας

14:34 «Καλά νέα από αυτές τις συνομιλίες για την Κύπρο, θα μας δώσουν λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ξανά» δήλωσε ο ΓΓ των ΗΕ

14:30 Δεν επιβεβαιώνουν τα ΗΕ τη μετάβαση Γιλντιρίμ στη Γενεύη

14:25 Αναμένεται ενημέρωση και από Νίκο Κοτζιά το απόγευμα

14:23 Πληροφορίες για δήλωση Τσαβούσογλου στο Reuters: να παραμείνουν οι εγγυήσεις όπως είναι και να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί.

14:20 Άτυπη συνάντηση είχαν κατά το διάλειμμα της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

14:13 Εκτός δεξίωσης οι Οζγκιουργκιούν-Ερουγρούρογλου

Παρόμοιοι σκηνικό με αυτό της πολιτικής ηγεσίας της ε/κ πλευράς, παρατηρείται και στην τ/κ πλευρά καθώς  ήδη έχει πραγματοποιηθεί μέτωπο πολιτικών προσώπων εναντίον των κινήσεων του τ/κ ηγέτη.

Παρασκηνιακά Όζγκιουργκιουν-Σερντάρ βολιδοσκοπούν προθέσεις της Άγκυρας. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κινητικότητα στην τ/κ πλευρά. Στο μέτωπο κατά του Ακιντζί βρίσκεται και ο Κουντρέτ Οζερσάι.

14:10 Σύμφωνα με νέες πληροφορίες στην δεξίωση δεν θα συμμετέχει ο λεγόμενος Πρωθυπουργός Όζγκιουργκιουν και ο λεγόμενος Υπ.Εξ.Ερτουγρούλογλου ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Ααναμένεται δήλωση του Σερντάρ Ντεκτάς.

14:07 Υπάρχει θετική δυναμική

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, για την πορεία των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η διαδικασία της Γενεύης, που μπαίνει σήμερα σε αποφασιστικό στάδιο, μπορεί - και πρέπει - να αποτελέσει σημαντικό σταθμό στο δρόμο για την επανένωση της Κύπρου.

Υπάρχει θετική δυναμική, αλλά παραμένουν σοβαρές εκκρεμότητες, προκειμένου να επιτευχθεί λύση λειτουργική και άρα βιώσιμη.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για να μπει τέλος στην απαράδεκτη κατάσταση κατοχής, που - εδώ και 43 χρόνια - κόβει στα δύο το νησί.

Η Τουρκία οφείλει να συμβάλει, αποσύροντας κατοχικές δυνάμεις, εγκαταλείποντας επεμβατικές αξιώσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος και σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένουμε ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβαση των εταίρων και συμμάχων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

14:06 O Γιλντιρίμ θα μεταβεί στην Γενεύη αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εγγυήσεις

14:04 Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ: Γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό. Λανθασμένη κίνηση της Ε.Ε. να μπλοκάρει την Τουρκία εξαιτίας της Νότιας Κύπρου. Παρακολουθούμε με ψυχραιμία

14:02 Ικανοποιημένη η Λευκωσία από τη δήλωση Γιούνκερ στη διάσκεψη

13:59 Γιατι απουσίασε ο Ενδιάμεσος

Σε δηλώσεις του στο Megaone Νικόλας Παπαδόπολος, έκανε λόγο για αρκετές υποχωρήσεις από την δική μας πλευρά θέτοντας και το ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας. Κληθείς να απαντήσει γιατί δεν αποχώρησε σημείωσε πως το ΔΗΚΟ βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ από την πλευρά του σημείωσε πως το εθνικό συμβούλιο δεν είναι μέρος της επίσημης αντιπροσωπείας αλλά η ιδιότητά τους είναι συμβουλευτική. Εξήγησε πως η ΕΔΕΚ δεν παρευρέθηκε στη δεξίωση καθώς διαφωνούν με την πενταμερή διάσκεψη. Κληθείς να σχολιάσει τη διαφοροποίηση του Γιώργου Λιλλήκα ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως ο καθένας με τις πράξεις του θα κριθεί από τον κόσμο.

13:52 Υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ: Γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό. Λανθασμένη κίνηση της Ε.Ε. να μπλοκάρει την Τουρκία εξαιτίας της Νότιας Κύπρου

13:51 Ο Γιλντιρίμ θα μεταβεί στην Γενεύη αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία στις εγγυήσεις

13:39 Ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης- Όλοι οι ομιλητές κινήθηκαν σε γνωστά πλαίσια

Επί της ουσίας πρόκειται για εισαγωγικές τοποθετήσεις, που ουσιαστικά σύμφωνα με πηγές, κινηθηκαν σε παρόμοιες κατά το παρελθόν δημόσιες δηλώσεις. Συνάγεται από αυτό, με ερωτηματικό, αν η τουρκική πλευρά εμμένει στις θέσεις της. Ακολουθεί δεξίωση και γεύμα εργασίας στο οποίο θα παρακαθίσουν οι συμμετέχοντες στην διάσκεψη.

13:35 Επί ίσοις οροις η συζήτηση. Τα μέρη έχουν πάρει τον ίδιο χρόνο ομιλίας μέχρι στιγμής.

13:32 Στο βήμα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Προηγουμένως με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι «Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον».

13:26 Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον λόγο έχει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

13:21 Τον λόγο έχει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ομιλία του οποίου είναι στα αγγλικά.

13:20 Αγγλικά ΜΜΕ επιμένουν για Γιλντιριμ αύριο, δεν έχουν γνώση Ε/κ πηγές

13:11 Ο ΠτΔ έκανε αναφορά στην παρέμβασή του στη διττή ιδιότητα , στα "δυο καπέλα"

13:32 Στο βήμα ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

13:26 Ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον λόγο έχει ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

13:21 Τον λόγο έχει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η ομιλία του οποίου είναι στα αγγλικά.

13:20 Αγγλικά ΜΜΕ επιμένουν για Γιλντιριμ αύριο, δεν έχουν γνώση Ε/κ πηγές

13:11 Ο ΠτΔ έκανε αναφορά στην παρέμβασή του στη διττή ιδιότητα , στα "δυο καπέλα"

13:11 Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην ομιλία του περιγράφει την πρόταση της ε/κ πλευράς για ασφάλεια εγγυήσεις. Η ομιλία του Προέδρου στα αγγλικά , όπως και Ακιντζί. Ο Κοτζιάς έκανε το λόγο του στα ελληνικά.

13:10 Υπάρχει πληροφορία που θέλει την Ε.Ε. να καταθέτει εναλλακτική φόρμουλα για εγγυήσεις. Κυκλοφορεί σε δημοσιογραφικούς κύκλους στην Γενεύη

13:05 Ήδη στη διάσκεψη έχουν μιλήσει ο ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Μουσταφά Ακιντζί, ενώ τώρα το λόγο έχει ο κ. Κοτζιάς.

13:04 Όπως αναφέρεται από τα ΗΕ, η διάσκεψη γίνεται σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής-ενδιαφερόμενο μέρος».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 14:45 τοπική ώρα, παρουσία των Ν. Αναστασιάδη και Μ. Ακιντζί.

12.49 Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Θέμα της τουρκικής πλευράς αν θα πάει ο Γιλντιρίμ

Θέμα της τουρκικής πλευράς αν θα πάει ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ο κ. Τζανακόπουλος διαψεύδοντας όσους έλεγαν τις τελευταίες ώρες οτι ο Αλέξης Τσίπρας θα παρευρεθεί εαν παρευρεθεί και ο κ. Γιλντιρίμ. Ο ίδιος επεσήμανε οτι χρειαζόταν μία συνάντηση ελληνικής και τουρκικής πλευράς, ώστε να υπάρξουν γεφυρώσεις στο χάσμα που υπάρχουν στο θέμα των εγγυήσεων. "Αυτό που μας απασχολεί είναι η ουσία αν υπάρχει διάθεση για κοινά αποδεκτή λύση στα ζητήματα της ασφάλειας τότε ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

12.42 Όλοι ως εξοχότατοι ονομάζονται στο τραπέζι της διάσκεψης

12:38 Φωτογραφία την οποία ανάρτησε στο Twitter ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δείχνει τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ να κάθεται στο τραπέζι της Διάσκεψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα λάβει τον λόγο στη διάσκεψη.

12:17 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να αναφέρει «ότι πρέπει να εργαστούμε για να τεθεί τέρμα στην κατοχή και τη διχοτόμηση».

Οι εγγυήσεις είναι παρωχημένες θέση της Τουρκίας να τερματιστούν, οι ξένοι στρατιώτες να απομακρυνθούν και ότι δεν νοείται εν έτει 2017 ευρωπαϊκή χώρα να έχει στο έδαφος της ξένα στρατεύματα ως αποικιοκρατικό κατάλοιπο. Πρέπει να υπάρξει εναλλακτικό σύστημα ασφάλειας τόσο για την ασφάλεια των δύο κοινοτήτων όσο και για την ασφάλεια της Κύπρου από επέμβαση ξένων κρατών και ότι η Ευρώπη είναι το ιδανικό πλαίσιο εγγύησης δικαιωμάτων.

12:33 Τετ α Τετ Νίκου Αναστασιάδη Μεβλούτ Τσαβούσογλου λίγο πριν την έναρξη της διάσκεψης

12:06 Ν. Παπαδόπουλος: Η απόκρυψη χαρτών από τους ε/κ & τ/κ αποτελεί συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησής και ενισχύει την παραπληροφόρηση και την κοροϊδία του λαού

11:55 Κοινή ανακοίνωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου πλην της Συμμαχίας Πολιτών.

11:54 Στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, έφθασε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και η κυπριακή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στη Διάσκεψη 

11:53 Δεν υπάρχει πληροφόρηση για άφιξη Γιλντιριμ για την ωρα, στη Γενευη

11:40 Άφιξη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ στο παλάτι των ΕΘνών

11:30 Αφιξη Ακιντζι στο Μέγαρο των Εθνών

11:30 Εκτός της τελετής έναρξης ο Ενδιάμεσος πλην του Λιλλήκα

11:21 Ο Οζγκιουργκιουν βάλλει τώρα κατά Ακιντζι από Twitter. Μεγάλο λάθος η κατάθεση χάρτη γράφει στον λογαριασμό του. Παραβιάστηκαν οι παράμετροι του ΟΗΕ για τη λύση λέει ο "Πρωθυπουργός".

11:17 Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στις 09:45 με τον Τ/κ ηγέτη

 11:14 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι στο Μέγαρο των Εθνών. Τώρα εχει συνάντηση με τον Μπόρις Τζονσον μετά την συνάντηση θα πάει στο χώρο όπου βρίσκονται οι δημοσιογράφοι

11:11 Στο Μέγαρο των Ηθνών ο υπουργός Εξωτερικός Νίκος Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία.

11.10 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

11:05 Άφιξη και της Φεντερίκα Μογκερίνι στο μέγαρο των Ηνωμένων Εθνών.

11:02 Έφτασε στο παλάτι των Ηνωμένων Εθνών ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες

11:00 Στις 15:45 ώρα Κύπρου αναμένεται δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες

10:57 Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε υποδέχθηκε στο Παλάτι των Εθνών τον Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον.

10:52 Ξημερώνει δυσκολη μέρα. Ακομα ενας σταθμός στο δρόμο των υποχωρήσεων της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρόεδρος των ΟικολόγωνΓιώργος Περδίκης.

10:42 Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μετάβαση Αλέξη Τσίπρα, Τερέσα Μέι και Μπιναλί Γιλντιρίμ αύριο στη Γενεύη.

10:32 Μόλις έφτασε στο παλάτι των Εθνών ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον

 10:28 Συνάντηση με το Βρετανό ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον θα έχει μετά τις 10 ώρα Γενεύης στο Παλάτι των Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

10:24 Με το εισιτήριο στο χέρι η Θεοχάρους φτάνει στην Κύπρο στις 6 το απόγευμα

10:20 Στη Γενεύη μεταβαίνει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σύμφωνα με το BBC

10:14 Τουλάχιστον εκατό οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι κατα τις αφίξεις στα ΗΕ.

10:06 Με μικρή ομάδα στην Γενεύη ο Τσαβούσογλου

10:05 Χθες νύχτα στην Άγκυρα, σε διπλωματικούς κύκλους υπήρχε η πληροφορία ότι ενδεχομένως στην Γενεύη θα μετέβενε και ο Τουγρούλ Τουρκκές, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα Κύπρου. Ως «Κ» δεν επιβεβαιώνουμε την πληροφορία και μαθαίνουμε ότι ο κ. Τουρκκές έχει άλλο πρόγραμμα στην Άγκυρα, το οποίο μέχρι στιγμής κυλά ομαλά.

10:03 Αυστηρή δήλωση στενού συνεργάτη και εκπρόσωπου τύπου του Τούρκου Προέδρου προς απερχόμενη ηγεσία των ΗΠΑ: Πρέπει να τερματίσετε την προσπάθεια σας για την νομιμοποίηση των τρομοκρατικών οργανώσεων

09:58 Έφτασε στη Γενεύη ο ΓΓ του ΟΗΕ

09:55 O Γιούνκερ μίλησε με Τσίπρα και αναχωρεί για Γενεύη. Στόχος η γεφύρωση των απόψεων των δυο πλευρών.

09:10 Τετ ατ τετ Αναστασιάδη- Κοτζιά πριν από τη Διάσκεψη

09:05 Βρισκόμαστε ενώπιον μιας πραγματικής ευκαρίας για λύση ανέφερε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέσα Μέι.

09:04 Συνάντηση με Μπόρις Τζόνσον θα έχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

08:54 Τριάντα μέλη απαρτίζουν την Βρετανική αποστολή την Γενεύη.

08:52 Δεν αποκλείεται η Διεθνής Διάσκεψη να συνεχιστεί και αύριο,εφόσον δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου ομολόγου του.

08:45 Γκρίνια και μάλιστα μεγάλη στην τ/κ κοινότητα για κατάθεση χαρτών. Το στρατοπεδο του «όχι» ισχυρίζεται ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος του Ακιντζί να καταθέτει χάρτη πριν να έχει εξασφαλίσει εκ περιτροπής προεδρία.

Για ήττα της τ/κ πλευράς με κρίση στο Κυπριακό στον ορίζοντα προειδοποιεί σε αποκλειστικές του δηλώσεις στην «Κ» ο Κουντρέτ Οζερσάι.

08:30 Δεν επηρεάζεται η διαδικασία της Διάσκεψης παρά τα όσα ακούγονται για αποχώρηση τουλάχιστον ενός μέλους του εθνικού.

08:20 Συνάντηση Ακιντζί με σερ Άλαν Ντάνκαν και Μπόρις Τζόνσον πριν από την Διάσκεψη

08:05 Δήλωση στήριξης των συνομιλιών της Γενεύης και αισιοδοξίας για λύση εφόσον επιδειχθεί ευελιξία έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον λίγες ώρες πριν μεταβεί στη διάσκεψη για την Κύπρο στην ελβετική πόλη.

08:00 Αποχωρεί από την διαδικασία στη Γενεύη η πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους. Εκφράζει διαφωνίες και αντιδράσεις για το γεγονός ότι, όπως ανέφερε έχει στοχοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο για τις διαρροές.

Προηγούμενη Ενημέρωση 

Σημαδιακή από όλες τις απόψεις αναμένεται να είναι η Πέμπτη, ή μέρα οπότε και θα συζητηθούν ασφάλεια και εγγυήσεις για το Κυπριακό μετά την κατάθεση χαρτών από τις δύο πλευρές, την Τετάρτη το βράδυ, η οποία σηματοδότησε στην ουσία τη μετάθεση των βαριών χαρτιών των δύο πλευρών σε κατοπινότερο στάδιο, με τη Μόρφου και τη διακυβέρνηση (εκ περιτροπής κ.ά.) στο επίκεντρο.

Σήμερα το πρόγραμμα είναι προκαθορισμένο για ασφάλεια-εγγυήσεις και με τις αφίξεις των ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου με τις αποστολές τους, του βρετανού Α. Ντάνκαν και των ευρωπαίων Γιούνκερ-Μονγκερίνι.

Η διαδικασία χρονικά θα κινηθεί ως εξής:

10.30-10.50 Συνάντηση των δύο ηγετών με γ.γ. των Η.Ε.
11.00-13.00 Σύγκληση της διάσκεψης για Κύπρο.
13.00-14.30 Υποδοχή.
13.20-13.45 Γεύμα εργασίας.
18.00-20.00 Το δεύτερο μέρος της διάσκεψης.

Διαφωνίες ουσίας

Ως ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης την κατάθεση χαρτών στη Γενεύη, σημείο στο οποίο στάθηκαν και διπλωματικές πηγές αναφορικά με το ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό από τη δεκαετία του 1970 που η τουρκική πλευρά προβαίνει σε αυτή την κίνηση. Αρμόδιες πηγές τόνιζαν τη θετική πλευρά της όλης υπόθεσης, πως αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη μετέπειτα πορεία των συνομιλιών. Ως εκ τούτου επιβεβαιώνεται αφενός πως η Γενεύη είναι ανοιχτού τέλους, εφόσον διαφωνίες υπάρχουν και σε άλλα ζητήματα κεφαλαίων του Κυπριακού, όπως είναι η διακυβέρνηση. Ωστόσο, εφόσον οι διαφωνίες στον χάρτη που έδωσαν οι Τ/κ καταγράφηκαν και δόθηκαν γραπτώς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτές εστιάζονται στη μη ικανοποίηση τριών βασικών κριτηρίων σύμφωνα με πληροφορίες.

Πρώτον, το ρεπορτάζ της «Κ» από την Άγκυρα τονίζει πως δεν μπορεί να επιστραφεί ολόκληρη η Μόρφου. Η πληροφορία αυτή πηγάζει και από βουλευτές του AKP στην Τουρκία. Από την άλλη πλευρά, δημοσιογραφικές πληροφορίες, που όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί από αρμόδιες πηγές, τονίζουν πως εφόσον η Μόρφου δεν είναι ολόκληρη μέσα στον χάρτη που κατέθεσαν οι Τ/κ, αναπόφευκτα συμπαρασύρεται και το ποσοστό των Ε/κ προσφύγων που θα επιστρέψουν. Αυτό ήταν και παραμένει για την ε/κ πλευρά το πρώτο κριτήριο προς ικανοποίηση αναφορικά με το εδαφικό, ήδη από το Μον Πελερέν Ι. Ήταν δε, η Μόρφου στη μεγάλη εικόνα, το σημείο εκείνο που οδήγησε όπως αφέθηκε να εννοηθεί, σε ναυάγιο τη συζήτηση για το εδαφικό στο Μον Πελερέν ΙΙ.

Κόκκινη γραμμή και πάλι

Όπως όλο το προηγούμενο διάστημα έτσι και τώρα, σε αυτή τη διαπραγμάτευση, αν και μέσω της νέας διαρροής η Μόρφου συμπεριλαμβάνεται στον χάρτη που φέρεται να κατέθεσε η ε/κ πλευρά, ακολουθώντας τη ρητορική ως κόκκινη γραμμή, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την άλλη πλευρά. Είναι ενδεικτικό, σημειολογικά, πως σε καμία φάση διαπραγμάτευσης, όταν η συζήτηση έφτανε σε αυτό το σημείο, δεν χρησιμοποιήθηκαν επισήμως τοπωνύμια ως τα βασικά σημεία της διαπραγματευτικά ζητούμενα στο εδαφικό. Την ίδια ώρα όμως, πάντα η διαφωνία που προκύπτει αφορά τη Μόρφου.

Τ/κ πηγές παράλληλα ανα

Σχόλια
Μέχρι 300 χαρακτήρες
*Όνομα *Email
*Πόλη Χώρα
*Γράψε ότι βλέπεις πιο κάτω
*Υποχρεωτικά Πεδία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΠτΔ: Eξήγγειλε έργα 70.2 εκ. ευρώ για τη Λεμεσό
Ιούλιος 27, 2017 11:04
Σχολιάστε
Γιούνκερ σε ΠτΔ: Οποιαδήποτε λύση να είναι ευρωπαϊκή λύση
Ιούλιος 27, 2017 10:33
Σχολιάστε
Μετάνιωσε ο Νίκος-Δεν θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά
Ιούλιος 26, 2017 19:50
Σχολιάστε
Ισραήλ: Η Τουρκία έχει υπό κατοχή τη Βόρεια Κύπρο
Ιούλιος 26, 2017 18:18
Σχολιάστε
ΚΕ για επιστροφή Μαρωνιτών: Στόχος η διαιώνιση του status quo
Ιούλιος 26, 2017 20:24
Σχολιάστε
YΠΟΙΚ: Να ανησυχούμε όταν αυξάνεται το χρέος και όχι όταν μειώνεται
Ιούλιος 26, 2017 18:51
Σχολιάστε
Health
ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ
Οι προϋποθέσεις για το σωστό τόπλες
Συμβουλές για να απολαύσετε τον ήλιο -και την ελευθερία του καλοκαιριού- με ...
Ιούλιος 27, 2017 08:09
CINEMA
Χριστούγεννα... όλο και κάποια πρεμιέρα παίζει!
CINEAGENDA: K Cineplex Nicosia (17/12-24/12)
Δεκέμβριος 22, 2015 17:20
Κόσμος
H πατέντα που χρειάζεται κάθε Κύπριος εν μέσω καύσωνα
27.07.2017 | 11:23
Κοινωνία
Moody's: Αναγκαία η πώληση ΜΕΔ από Τράπεζα Κύπρου
27.07.2017 | 11:18
Κοινωνία
Γι’ αυτό τον θέλει ο Πάμπος
27.07.2017 | 11:12
Κοινωνία
H Βασιλού 104 ετών επιστρέφει στο σπίτι της στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα
27.07.2017 | 11:11
Πολιτική
ΠτΔ: Eξήγγειλε έργα 70.2 εκ. ευρώ για τη Λεμεσό
27.07.2017 | 11:04
Μοίρασε εγκεφαλικά
Το μικροσκοπικό μπικίνι της Στικούδη ανέβασε την θερμοκρασία (pics)
27.07.2017 | 09:11
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο άντρας αγνώστων στοιχείων
27.07.2017 | 07:01
Νέα μετεγγραφή
Αντόνια... μια βολίδα στα φτερά της Ομόνοιας (vid)
27.07.2017 | 07:38
Τουρκικά σενάρια για το Βαρώσι
Θέμα χρόνου το άνοιγμα της Αμμοχώστου;
27.07.2017 | 08:19
Χάθηκε από τα ραντάρ την Τετάρτη
Τραγωδία στην Ελλάδα: Πτώση αεροσκάφους με δύο νεκρούς (pic)
27.07.2017 | 07:23
Αυτοί είναι οι παίκτες του Survivor που δεν έκαναν ''αρπαχτές''
27.07.2017 | 10:18
Το μικροσκοπικό μπικίνι της Στικούδη ανέβασε την θερμοκρασία (pics)
27.07.2017 | 09:11
Έτοιμο να εκραγεί το μπούστο της Rihanna (pics)
26.07.2017 | 13:21
Επιστήμονας αποκαλύπτει το μυστικό του ''Τριγώνου των βερμούδων''
26.07.2017 | 21:01
Εντοπίστηκε σε souvenir shop στη Λάρνακα: Βρείτε το λάθος! (pic)
26.07.2017 | 14:54
Δε θα πιστεύετε την ηλικία του (pics)
25.07.2017 | 20:17
Νέα Lifestyle Απόψεις Celebrities Παράξενα 24News TV
Copyright 2010 24MAN  | Ταυτότητα  | Αποποίηση Design & Development by BDigital | Powered by WebStudio